top of page

OM SISIFOS-METODEN

Én ting er at blive en dygtig terapeut, men en helt anden og mere kreativ ting er at opbygge en terapeutisk metode, som andre efter dig kan benytte. Hvis metoden fungerer effektivt til mere end 70% af alle symptomer, anser vi den for at være valid.

Sisifos-metoden blev udviklet i Athen i 1978 af en gruppe tidligere militærmodstandere, som nu kæmpede mod den nye samfundsfjende: heroin. Det tog fire udfordrende år (1978-82) med mange skridt frem og tilbage at udvikle den færdige, effektive metode.

Vi døbte metoden Sisifos, baseret på den græske myte om Sisyfos. Sisyfos var konge af Korinth og gik imod Zeus for at redde sit folk. Zeus dømte ham til døden og sendte Kerberos for at bringe Sisyfos til Hades. Men Sisyfos kæmpede imod og lænkede Kerberos og reddede på den måde alle mennesker i verden fra at dø. Zeus lod Sisyfos leve, fordi han ikke gjorde noget forkert, men kæmpede for at redde sit folk.

Heroin-narkomaner lever tæt på døden hver dag. Sisifos-metoden reddede dem fra døden.

I 1985 gav metoden også effektive resultater hos mennesker med angst og i 1987 hos alkoholikere. Senere, i 1992, også til mennesker med depression. Sisifos-metoden er til dato den eneste terapeutiske metode, der effektivt kan behandle depression. I 1994 blev metoden med succes benyttet til anoreksi, et symptom der tilhører det metamoderne samfund. Dette åbnede vejen til at analysere de to centrale symptomer i det metamoderne samfund: spiseforstyrrelser og afhængighed.

Ifølge lægevidenskaben betegnes et præparat som effektivt, hvis det virker i 70% af tilfældene.

 

Der findes mange andre terapeutiske metoder, fra Freud og Jung til kognitiv terapi, adfærdsterapi, metakognitiv terapi osv. som alle er terapeutiske løsningsmodeller. Men det unikke ved Sisifos-metoden er, at den bygger på filosofi, som inden da kun er blevet forenet med psykologi af den tyske filosof og psykiater Karl Jaspers i 1960'erne.

Metoden er unik i hele verden. Den består af psykoanalyse – psykosyntese.

Psykoanalyse kommer fra Aristoteles, logikkens fader, ikke Freud, som de fleste tror. Terapeuten prøver at finde klientens skjulte, indre sandhed (årsag/aetia). For at finde frem til den bruger terapeuten logiske kategorier fra Aristoteles:

  1. Tese Aitia (årsag)

  2. Antitese  Aitiato (virkning)

  3. Syntese  Pragma (symptom)

Psykosyntesen betegner et menneskes personlighed, identitet, adfærd osv. som er unik og dermed forskellig fra alle andre. Dette gælder alle symptomer (en alkoholikers karakteristika varierer f.eks. fra en heroin-, kokain-, amfetamin-, LSD-, svampe- eller hashmisbrugers karakteristika). Med få ord: hvordan et menneske opfører sig, tænker og bærer sig selv afhænger af symptomet.

bottom of page