I 2010 hører vi krigstrommernes polemiske buldren, i centrum af Athen, under Akropolis (Parthenon). Grækenland mærker den økonomiske verdenskrise, i 2008, med risiko for statsbankerot. De næste fire-fem år er alle europæiske medier, sociale og politiske, optaget af krisen i Grækenland. EU og Den Internationale Valutafond (IMF) prøver gennem hårde økonomiske direktiver, at finde en vej ud af det økonomiske kollaps.
Grækenlands befolkning oplever en sort zone og en ny realitet. Men i stedet for at give op overfor ensomheden og depression spirer - archegonium (som ‘først bestøvede’, hvorfra en ny art opstår) - et mirakel.
Platons politeia
200.000 borgere deltager aktivt, diskuterer sammen, lytter til hinanden, tager stilling og føler fælles ansvar for, at finde nye veje ud af krisen. På daglig basis, efter arbejdstid fra kl. 17 til klokken to om natten, møder de tro op foran Folketinget på Grundlovstorvet. Alliancen mellem byborgerne, der uden at miste deres ære, tager kampen op for at overleve krisen, skaber et stærkt dynamisk sammenhold. Alle tager og føler ansvar for udviklingen af deres omgivelser og søger indflydelse på fællesskabets interesser. Det er en moderne form af Platons politeia. Det udfoldede athenske demokrati, direkte demokrati, som Perikles stod i spidsen for, genopstår på gaden under Parthenon.
Fra ligegyldighed til kosmos
Byborgernes sammenhold overskrider den individuelle begrænsning, og genrejser den gamle græske ånd af frihed til fordel for, den ellers udbredte korruption, det uorganiserede bureaukrati og ligegyldigheden.
Nye vinde af åbenhed og gæstfrihed blæser og tiltrækker mennesker fra hele verden. Her er en følelse af, at høre til i en helhed - som en del af kosmos.
Et kosmos, der eksisterer, selvom vi fra 2000, lever i depressionens tidsalder med vaklende principper for familie, venner og nationalitet.
Den teknologiske udviklings acceleration, fra 60’erne og frem, bidrager ikke med løsninger, og heller ikke en bedre livskvalitet. Accelerationen driver os rundt i konstant forvirring, fordi vi ikke længere kan se fremtidens mål. Vi er i en tåge og vores liv er fyldt med stress og angst, fordi vi kan ikke konfrontere problemerne om CO2 udslip, forurening og afhængighed af teknologi.
Sisifos Center rejser til Athen to gange om året
Sisifos Centers tur til Athen giver ikke svar på problemerne, ej heller fortrænger dem, men turen giver en indre ro og en oplevelse af sammenhæng, som vi håber forbliver. Indtil nu har der været en tur i februar, men fremover organiserer vi to ture om året. Én tur i februar og fremover også i oktober.
Turene er åben for alle.
Commenti